Haninge

28 ton mört dog i fartygsdocka

I samband med att en fartygsdocka vid Musköberget på Muskö i Haninge kommun skulle saneras i slutet av september dog 28 ton mört. Mörten blev nämligen kvar i dockan när den tömdes på vatten. Åklagare ska utreda om det har begåtts något fel.

– Att fisken finns där har vi ju märkt, men vi vet faktiskt inte hur så stor mängd fisk kan vara kvar där, säger Christer B Andersson, fastighetschef på Fortifikationsverket Södertörn.

Men har ni någon teori hur det kommer sig att när ni tömmer vattnet så är 28 ton mört där på ett och samma ställe?

– Nej, vi har inte det. Vi genomförde så sent som veckorna innan den här tömningen, tömning av andra liknande dockor och där fanns endast enstaka fiskar, det är lite av ett mysterium faktiskt.

Men ni har varit i kontakt med fiskexperter efter det som har hänt, har de någon förklaring?

– Mörten rör sig väldigt märkligt och ofta i stora stim och har man otur har ett väldigt stort stim gått in i den här slipen och blivit kvar när vi har stängt för portarna längst ut för att kunna tömma vattnet.

Det här kommer att bli rättsak, vad blir nästa steg i den här märkliga händelsen?

– Det är nu upp till åklagare att titta på om Fortifikationsverket har brustit i samband med att vi har genomfört det här jobbet, om v inte har visat hänsyn i samband med den här entrepenaden. Vi kommer dock som följd av det här vidta ett kontrollprogram inför kommande tömningar, där vi med hjälp av någon form av utrustning säkerställer att ingen fisk ska kunna finnas kvar, säger Christer B Andersson, fastighetschef på Fortifikationsverket Södertörn.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se