Storasystrar på nätet stöd för unga tjejer

Föreningen Tjejzonen, med säte i Stockholm, har tillsammans med föreningen Maskrosbarn startat ett projekt där unga tjejer över hela landet kan få ”Storasystrar” att chatta med en timme i veckan, för att prata om allt från problem i skolan till relationer till svåra familjeförhållanden.

– Jag sitter en timme i veckan och pratar med en tjej på nätet, alltså via en vanlig chattsida. Vi pratar om allt möjligt mellan himmel och jord, säger Karin Sjöberg som jobbar som volontär på Tjejzonen.

– Det är jätteroligt, det kan vara lite svårt ibland, men det är kul och det känns givande. Man känner sig glad att man kan göra något sådant här för en annan människa, det känns som att det är väldigt viktigt, fortsätter Karin Sjöberg.

I två år har unga tjejer i Stockholm haft möjligheten att ha en Storasyster, en äldre tjej som de kan vända sig till och prata med. Nu kan alltså tjejer över hela landet prata anonymt med sina ”Storasystrar”via nätet.

”Storasystrar” på nätet drivs av Tjejzonen tillsammans med föreningen Maskrosbarn, som stödjer unga som har föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka.

– Vi försöker hitta de småsystrar som verkligen inte har något annat stöd, för dem kan det ju ha varit första vuxna kontakten, där de har blivit sedda och lyssnade på. Så jag tror att det kan vara livsavgörande, annars skulle man ju inte dra igång ett sådant här projekt, säger Therese Eriksson, verksamhetschef på Maskrosbarn.

– Det verkar kanske inte så mycket att man sitter och chattar en timme i veckan, men om man gör det varje vecka under ett år och får höra att man är jättebra och blir peppad, och har en bra kontakt med en vuxen som man lär sig att lita på, så tror jag att det kan förändra väldigt mycket, fortsätter Therese Eriksson.

Cissy Avrin
cissy.avrin@sr.se