stockholm

Kunder tvekar om skinka efter grislarm

Reaktionerna är starka efter avslöjandet att grisar vanvårdas på flera svenska gårdar. Frågan är vad uppgifterna får för konsekvenser för vad vi dukar fram på julbordet. Vid köttdiskarna i Östermalms Saluhall i Stockholm var många kunder tveksamma till att köpa julskinka.

– Jag tänkte att jag skulle köpa eko-skinka så att jag slipper den där hemska skinkan eller hemska djuruppfödningen, säger en kvinnlig kund.

– Det har jag inte hunnit reflektera över, men spontant är jag inte lika pigg på julskinka efter att ha sett den där bilden, absolut inte, säger en man i saluhallen.

De allra flesta människorna har sett bilder med de smutsiga grisar, grisar som trängs på små utrymmen, som blivit kannibaler och som lever väldigt långt ifrån den inre bild vi vill se av glada, bökande skära kultingar. Lagom till frukost slår man upp en bild med grisar som har köttsår där det i vanliga fall borde sitta en knorr. 

– Får jag se bilderna? Ja det där är ganska vidrigt, man blir inte sugen på kött överhuvudtaget när man tänker på köttindustrin, säger en man.

Kötthandlarna säger att enstaka grisproducenter i värsta fall kan förstöra en hel bransch. De har fått frågor från kunder idag som kräver att handlarna ska veta exakt hur grisarna mår, vilket handlarna inte kan garantera där de står bland skinkor, korvar, och kotletter.

Samtidigt klagar en kötthandlare på djurrättsaktivisterna som borde ha kommit ut med informationen i somras och inte nu inför julhandeln av skinkor. Någon tror att det här inte alls kommer att påverka handeln. Olika larm har dykt upp de senaste 35 åren vid samma tidpunkt och det har inte förstört handeln tidigare så.

– Det kommer nog att gå åt väldigt mycket skinka i år också, men det medvetandegör konsumenterna och kommer kräva en förändring i köttindustrin, det är jag helt övertygad om, säger en kund.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se