Stora skillnader i flyktingmottagande

Flyktingmottagandet skiljer sig mycket åt mellan länets olika kommuner. Medan Södertälje har tagit emot över 500 flyktingar hittills i år så har lilla grannkommunen Nykvarn bara tagit emot 4, och Ekerö kommun 11 flyktingar.

– Det är synd för invånarna i Ekerö och i Nykvarn som inte får ta del av det här kulturutbytet, säger Södertäljebon Sofia Holmqvist.   

Hon tycker det är bra att Södertälje tar emot många flyktingar, men tycker att andra kommuner kan hjälpa till. Och Södertäljebon Hechmi Miladi håller med:

– Det är bara bra för folk som kommer hit, men andra kommuner borde också ta emot, säger Hechmi Miladi.

Södertälje hade i ett avtal med Migrationsverket lovat ta emot knappt 200 personer, men har i själva verket tagit emot över 500 flyktingar hittills i år, eftersom många flyktingar väljer att flytta dit.

Största kommunen i länet, Stockholm stad, är också den kommun som tar emot flest flyktingar. I slutet av september hade de tagit emot nästan 900 flyktingar. Men deras avtal med Migrationsverket säger att de innan årsskiftet ska ha tagit emot fler än 2 200 personer.

Nästan alla kommuner i länet tar emot färre flyktingar än vad de avtalat med Migrationsverket, alla förutom Södertälje, Sundbyberg och Upplands Väsby, som tar emot fler.

Ekerö har tagit emot 11 flyktingar i år.

Länets minsta kommun, Nykvarn, är den kommun som har tagit emot allra minst antal flyktingar - bara 4 stycken.

– Det är främst bostadssituationen som är gränssättande för detta, säger Effe Östman, moderat ordförande i Kommunfullmäktige i Nykvarn.

Men finns det någon vilja att bygga bostäder och lösa det här problemet på lång sikt, så att ni kan ta emot fler flyktingar?

– Vi vill bygga fler bostäder, framför allt vill vi utöka antalet bostadsrätter, men även hyresrätter. Det finns ett antal projekt på gång, men oftast är det så att de fylls upp väldigt snabbt av intresserade, säger Effe Östman.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se