Långstidssjukskrivna utan ersättning

Efter nyår utförsäkras 54 000 svenskar från Försäkringskassan. Det är regeringens s k rehabiliteringskedja som syftar till att få ut långtidssjukskrivna i arbete som börjar gälla. Men facket är mycket kritiskt.

– Det räcker inte längre att man har åtta diskbråck eller något liknande. Du ska vara sängliggande med en slang i kroppen för att få behålla sjukersättningen, säger Jan Eriksson, ombudsman på IF Metall i Södertälje.

Att ta fram 54 000 arbeten, där arbetsgivarna väljer en utförsäkrad framför en ung och nyutbildad, är en grannlaga uppgift för Arbetsförmedlingen.

– Vi måste få fler arbetsgivare att anställa personer som har varit borta från arbetsmarknaden på grund av ohälsa eller på grund av en funktionsnedsättning, säger ansvariga Henrietta Stein, på Arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan generaldirektör Adriana Lendel vill att regeringsprogrammet ska fungera men är skeptisk.

– Jag kan inte tycka att det är problematiskt att efter att man varit sjukskriven en viss tid, måste se om det finns en annan väg tillbaka till arbetslivet. Men för dom som varit borta väldigt länge kan det bli problematiskt, säger Adriana Lendel, generaldirektör vid Försäkringskassan.

Om vi som har jobb väntar ivrigt på januarilönen efter den dyra julhelgen så kommer dom utförsäkrade att vänta förgäves. Dom måste utredas innan dom kan få aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen.

Reporter Gunnar Gramnes, programmet P4 Granskar. gunnar.gramnes@sr.se