Kommunala hyror för höga

Hyresgästföreningen hävdar att många kommunala bostadsföretag tagit ut för höga hyror dom senaste tio åren. I stället för att sänka hyrorna eller utveckla boendet har ett 50-tal av dom största och mest vinstgivande bostadsföretagen samlat på sig ett stort eget kapital. Det skriver Dagens Nyheter.
Bland dom som toppar listan över soliditeten finns Stockholhlmshem med 32 tusen lägenheter och Familjebostäder i Stockholm med 30 tusen lägenheter. Stockholmshem och familjebostäder har en soliditet på 23 procent, och medan det enligt hyresgästtföreningen skulle räcka med åtta procent för att klara 5-6 förlustår. Nationalekonomen Bengt Turner vid Uppsala Universitet säger till tidningen att det är helt klart att bostadsföretagen tagit ut för mycket i hyror, och att en del av pengarna borde gå tillbaka till hyresgästerna genom sänkta hyror. Turner anser också att dom kommunala bostadsföretagen skulle kunna ta större risker när det gäller eget byggande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista