Nynäshamn

Besvikelse efter nej till Norviks hamn

I Nynäshamn är besvikelsen stor efter beskedet att Miljödomstolen säger nej till bygget av en ny hamn vid Norviksudden. Men domen kommer att överklagas.

– Vi från Nynäshamns kommun tror fortsatt på Norviks hamn och kommer naturligtvis att fortsätta att arbeta för det. Domen betyder att vi inte kan komma igång så fort som vi vill, men vi kommer absolut inte att ge upp det här och jag absolut att framtiden talar för att det kommer finnas en hamn på Norviksudden, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens tillträdande ordförande i Nynäshamn.

Igår kom besked att Miljödomstolen stoppar bygget av containerhamnen i Norvik – planer som diskuterats i många år och som väckt stridiga känslor.

Nynäshamns kommun har sett hamnen som en språngbräda för kommunens utveckling med omkring 1500 nya arbetstillfällen, medan naturskyddsföreningen varit emot bygget och bland annat pekat på en kraftig ökning av långtradartransporter och ökade föroreningar till havs.

Miljödomstolens rådman Bjarne Karlsson säger frågan har varit mycket omstridd.

– Det här är ju ovanligt kontroversiellt. Det är ju väldigt, väldigt mycket synpunkter som har kommit. Jag tror inte att jag har sett något på väldigt länge där det har varit så mycket synpunkter, säger han.

Tanken med hamnen i Norvik har varit att avlasta den befintliga containerhamnen i Frihamnen i Stockholm.

Men Stockholms Hamnars ansökan avslås. I sin dom skriver Miljödomstolen att bygget skulle göra för stort intrång på miljön och människors hälsa.

Och beslutet upprör inte bara Nynsähamns kommun och Stockholms Hamnar som alltså ska överklaga domen, utan också Sverker Jonsson som bott i Nynäshamn i många år.

– Varför ska allting ligga i Frihamnen för? Flytta ut hela rasket hit ut!

Men du tror inte att det skulle förstöra miljön för mycket?

– Nej, det är väl värre i Stockholm i så fall när de kör hela leden ut i Vaxholm och Oxdjup och ut där. Här är de ju fritt fram! Vad fan ska de trängas i Stockholms för allihop?

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista