stockholms län

Flera homosexuella utsatta för bedrägeri

Uppdaterad 17:49
Två 23-åriga män har gripits, och en av dem häktats, misstänkta för att ha lurat och stulit från flera homosexuella män i länet. Polisen har fått in tre anmälningar men utreder elva ärenden där de tror att homosexuella män har blivit lurade, och de misstänker att det kan finnas fler utsatta.

– Den ena killen har varit mer aktiv än den andre. Den killen har via internet raggat upp personer genom att säga att han varit utkastad hemifrån efter att ha kommit ut som homosexuell, och det har bevekat ett antal personer som då upplåtit sitt hem, säger Mikael Ekman, polis vid Hatbrottsjouren.

I vissa fall har 23-åringen bott där några dagar, i andra fall i några veckor. När han har varit ensam hemma hos männen har han sedan stulit från dem. Hans kompanjon har hjälpt till bland annat genom att beställa varor med den lurades kontokort och burit saker från lägenheterna.

Offren har inte uppfattat att de har haft ett förhållande med mannen utan att de har hjälpt honom eftersom han har problem, enligt Mikael Ekman.

– Den här killen är en charmig grabb. Snäll, rådjursögon. Han är en gullig typ. Så jag kan mycket väl förstå att folk kan tycka att det är en grabb att lita på säger Mikael Ekman, Hatbrottsjouren.

Vissa av stölderna och bedrägerierna har 23-åringarna erkänt. De är tidigare dömda för stölder och bedrägerier på andra platser i Sverige, men då inte mot homosexuella män.

Polisen tror att de misstänkta har räknat med att homosexuella inte anmäler brott i lika hög grad som andra på grund av sin sexuella läggning. Det är Hatbrottsjouren i Stockholm som utreder ärendena.

– Vi har en teori om att man har valt ut de här personerna på grund av att de är homosexuella, och i det ligger en kränkningsdel att man väljer ut folk utifrån deras sexuella läggning. I slutändan från utredningen visa om det rör sig om ett hatbrott eller inte, säger Mikael Ekman, polis vid Hatbrottsjouren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista