Tunnelbanefönstret träffades av borren. Foto: Scanpix.
STOCKHOLM

Borrföretag saknade tillstånd vid olycka

Det är fortfarande oklart vad som låg bakom olyckan igår då företaget Talluddens Borrservice orsakade ett stopp i tunnelbanetrafiken på röda linjen. Borrföretaget skulle installera bergvärme på Södermalm i Stockholm när någonting gick snett och borren trängde rakt ner i tunnelbanan vid mellan Mariatorget och Slussen. Nu visar det sig att företaget saknade giltigt tillstånd att borra.

I februari gav Miljöförvaltningen klarteckan för Talluddens Borrservice att förbereda för bergvärme åt ett hotell på Wollmar Yxkullsgatan, men beslutet överklagades och har ännu inte avgjorts av Länsstyrelsen.

Det innebär att företaget saknade ett formellt tillstånd att börja borra. Trots det sattes borren till marken igår.

– Det är självklart så att man får inte påbörja en verksamhet innan ett tillstånd har vunnit laga kraft, säger Gunnar Söderholm som är chef för miljöförvaltningen i Stockholm.

Tanken var att borren skulle ner över 200 meter ner i marken, men den kom inte längre än 25 meter. Plötsligt upphörde motståndet. Borren hade då trängt rakt igenom tunneln mellan Mariatorget och Slussen just när ett tunnelbanetåg kom åkande.

Tåget körde rakt in i borren och fönstret till förarhytten krossades. Den kvinnliga föraren chockades, men klarade sig utan fysiska skador. Trafiken på röda linjen stod still i en timme efter olyckan, mitt i rusningstrafiken.

Vd:n på Talluddens Borrservice Jan Cederström vill inte förklara hur olyckan kunde inträffa.

– Jag kommer iallafall inte ta några kommentarer. Vi har kommit överens om att jag bara ska hänvisa till pågående polisutredning, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet, men om det var själva borrföretaget som borrade fel eller om det var miljöförvaltningens riktningar som inte stämde är oklart. Det får polisutredningen visa.

Klart är iallafall att varken borrföretaget eller Miljöförvaltningen hade frågat SL var det var okej att borra – trots att man kan tycka att en tunnebanetunnel borde vara lätt att upptäcka ändå.

Förvaltningschefen Gunnar Söderholm, medger att SL borde ha tillfrågats.

– Där har sannolikt ett fel begåtts, säger han. Det är naturligtvis förfärligt det som har inträffat och en allvarlig händelse som vi nu utreder, hur det här kunde gå så här fel. Om vi har brustit på nått sätt så måste vi ändra rutiner och förbättra dem så att det här inte upprepas.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista