STOCKHOLM

Neddragningar på socialtjänst väntar

Socialtjänsten i Stockholm stad kommer av besparingsskäl dra ner på en rad verksamheter nästa år, och ett 70-tal heltidstjänster berörs. Bland annat riskerar Stockholms stads kuratorsjour, som funnits i över 40 år, att läggas ner.

Berit Dahlström har varit jourhavande kurator i många år och hävdar att verksamheten varit till stor hjälp för tusentals människor.

– Jättestor feedback har vi fått genom åren och många kan återkomma efter fem, sex år och säga att jag fick så god hjälp av er, men nu har jag hamnat i ett nytt problem och jag kom ihåg er som en god hjälp.

Men det här är snart ett minne blott. Från början av nästa år försvinner jourhavande kurator som ett led i att klara stadens budgetkravet nästa år. Å ena sidan satsar socialtjänsten på några utvalda områden - att minska arbetslösheten bland unga, att ge hemlösa tak över huvudet och att hjälpa barn som far illa på olika sätt.Men å andra sidan sker alltså en rad neddragningar, framför allt på missbrukarbehandling och telefonservice.

Totalt är det ett 70-tal anställda på socialtjänstförvaltningen som kommer att bli övertaliga och föremål för så kallade omställningsprogram. De förlorar inte jobbet, utan blir i första hand omplacerade.

Att just jourhavande kurator läggs ner motiverar socialborgarrådet i Stockholm, moderaten Ulf Kristersson så här:

– Vi menar att det är inte vår kärnuppgift. Det finns andra som utför den och vi kan hänvisa vidare. Och det är inte myndighetsutövning som vi verkligen måste bedriva, därför har den fått stryka på foten.

Men Berit Dahlström, som varit jourhavande kurator i många år, menar att många behövande nu riskerat att drabbas hårt.

– Ja, när det gäller stadens egna verksamheter, så är det ju enbart socialjouren under den här tiden, kvällar och nätter. Men socialjouren har ju också andra saker att syssla med, framför allt beredskap och de har ju också besöksverksamhet, så de kommer nog att ha svårt att ta sig an våra samtal.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista