Stockholm

Carl Eldhs ateljé blir byggnadsminne

Skulptören Carl Eldhs ateljé i Bellevueparken kommer att få status som byggnadsminne. Det innebär att miljön inte får förändras och huset och trädgården ska bevaras intakt i framtiden. Ateljen är ritad av Ragnar Östberg som även står bakom Stockholms stadshus.

–  Det här är väldigt ovanligt. En ateljébyggnad av det här slaget skapad då i början av 1900-talet och så välbevarad med sitt innehåll, det finns egentligen ingen motsvarighet till i Stockholmsområdet, säger Martin Rörby, byggnadsantikvarie som sitter i museets styrelse

I Ateljén, från 1919 har tiden stått still. Huset är ritad av Ragnar Östberg och kontakten fortsatte även  i arbetet runt Stockholms stadshus.

Carl Eldh är en de mer framträdande svenska skulptörerna under 1920- och 30-talet och hans skulpturer går att se på flera platser i Stockholm.

– Dels så har han en skulptur som står utanför Stadionanläggningen och sedan finns han representerad i Stadshusparken, säger Martin Rörby.

Och Länsstyrelsen som beslutar om byggnadsminne ser ateljén som en viktigt del i svensk kulturhistoria som bör ha ett starkare skydd.

– Det innebär att byggnaden inte får ändras utan tillstånd från länsstyrelsen. Det är väldigt unikt ,därför att man både har de här konsthistoriska värdena och arkitektturhistoriska, säger Kersti Lilja, byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Under bygget av Norra länken är museet dock tömt och stängt då skulpturerna annars riskerar att skadas av vibrationer vid sprängningarna. Museet planerar att åter öppna under 2013

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista