Inga sammanstötningar. Foto: P Lundahl/Scanpix.

Salemmarschen blev lugn

Cirka 500 personer deltog i manifestationen enligt Stockholmspolisen, och det är ungefär 200 färre jämfört med förra året.

Ewy Gaude som bor i Salem berättar hur det såg ut vid Rönninge station i Salem på lördagseftermiddag när tågen med demonstranter rullade in på perrongen.

– Nu är det inte alls mycket folk. Det ser ut som en helt vanlig lördag när folk kommer hem från stan efter att de har varit ute och julhandlat ungefär. Jag är förvånad men glad.

Efter att en 17-årig skinnskalle misshandlats till döds i Salem år 2000 har högerextrema grupper hållit ett fackeltåg där varje år.

Tidigare år har det varit bråkigt när motdemonstranter försökt stoppa tåget. Men på lördagen var det också mycket få motdemonstranter i Salem. Det var bara två grupper på plats. Ett femtiotal personer från Uppsalabor mot rasism och stoppa nazismen aktivt ickevåld.

Den sistnämnda gruppen höll upp minnesark utefter vägen där fackeltåget gick fram med namn på 21 personer som dödats av nazister.

– Deras huvudparoll här i Salem, men också folkets marsch i Stockholm, är att stoppa det svenskfientliga våldet. De framstä'ller sig själva som martyrer för ett mångkulturellt våld. Vi vill visa att det är de som står för ett oerhört kraftigt våld. De har dödat väldigt många personer i det här landet, säger Salembon Pia Ortiz.

Kommunstyrelsen ordförande i Salem moderaten Lennart Kalderén slår i ett pressmeddelande fast att det är en borttynande skara av demonstranter som stått i snöfallet vid Salemfondens demonstration på lördagskvällen.

Kjell Lindgren som är stockholmspolisens presstalesman säger att kvällen var mycket lugn.

– Precis som man hoppas att det kan få vara, man får manifestera och demonstrera. Det är viktigt att vi får den möjligheten, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.


Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista