Länsstyrelsen satsar lite på cyklister

Stockholms länsstyrelse är tillsammans med Värmlands och Västmanlands de länsstyrelser som  satsar minst på cykelvägar de närmaste tio åren.

Mest cykelvänliga är länsstyrelserna i Jämtland, Gotland och Västernorrland. Det visar en undersökning som Svensk Cykling och Föreningen Bilfria Leder gjort. Undersökningen gäller cykelvägar längs det statliga vägnätet.

I Stockholm vill länsstyrelsen bara investera fem procent av sina infrastrukturmedel på cykelvägar under perioden 2010-2021. Det är 17 kronor per år och invånare. Skånes länsstyrelse satsar tre gånger så mycket per invånare på cykelvägar, trots att andelen cyklister i Stockholm är tre gånger så stor.

De fem sämsta länen i undersökningen, däribland storregionerna Stockholm och Göteborg, utgör omkring hälften av Sveriges befolkning.

– Räknar man med trängselavgifterna är det en försvinnande liten del som går till cykelinvesteringar i Stockholm. Vi ser samma tendens i Stockholms stad som brutalt skurit ned de kommunala cykelsatsningarna de senaste åren, säger Klas Elm, ordförande i Svensk cykling till TT.

Av de mest cykelvänliga länsstyrelserna vill fem investera mer än 20 procent av infrastrukturpengarna på cykelvägar. Sammantaget vill länen investera 270 miljoner kronor per år på cyklisterna det närmaste decenniet. Men det är bara drygt hälften av vad Vägverket anser att staten bör satsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista