Lättare titta på tv mobilt med 4G.
STOCKHOLM

4G-nät öppnas i Stockholm

Idag öppnar det nya 4G-nätet för telefoni, i alla fall i Stockholm och Oslo. Det nya nätet är snabbare än 3G-telefonin, och är tänkt för till exempel streamad film och webb-tv i mobilen.

Först ut med 4G är Telia Sonera. Kennet Karlberg är vice vd där och han säger till P3 Nyheter att det nya nätet är tio gånger så snabbt som 3G-nätet. Även Tele 2 och Telenor håller på att arbeta fram ny 4G-teknik för sina kunder.

Till att börja med har det nya nätet alltså byggts ut i storstäderna Stockholm och Oslo, men i framtiden kan även stora delar av landsbygden komma använda tekniken, enligt Patrik Fältström som är it-expert på Cisco och regeringens it-rådgivare.

– Eftersom operatörerna inte vill ha olika programvaror och basstationer i landsbygden och i stan. Man vill ha samma utrustning i sitt nät för det gör drift och underhåll billigare. säger Patrik Fälström till P3 Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista