Besvärligt i trafiken när snön kom

Det blev störningar i SL:s trafik när snön och halkan slog till idag. Bussarna hade svårt att ta sig ut från sina garage imorse, och flera busshållplatser drogs in.

I vanlig ordning kom snön som en överraskning och ställde till det för kollektivtrafiken i länet. I framförallt Haninge, Tyresö och Södertälje har bussarna stått och slirat på grund av halkan. I till exempel Norrtälje fick flera bussar bärgas bort imorse efter att ha fastnat på de hala vägarna. På backiga, osaltade gator fick vissa hållplatser ställas in helt och hållet.

Vintervädret märkes också av på länets akutmottagningar som under morgonen fick ta emot fler patienter än vanligt, framförallt efter halkolyckor och avåkningar i biltrafiken.

Och snövädret ser ut att hålla i sig. Imorgon räknar SMHI med minusgrader och upptill 15 centimeter nysnö. Och på SL är man så väl förberedd som det går, säger Gisella Poellinger på SL:s pressjour.

– Vi är förberedda på att det är vinter här nu, men framkomligheten på vägar, det är upp till väghållaren att sköta och det gäller ju att det är halkbekämpat för att vi ska kunna komma fram. Och när det blir halt, ja, då får man anpassa hastigheten efter det och då blir det ju också förseningar.

Men varför blir det så här så fort det kommer snö och blir minusgrader?

– Det ingår varje år när det blir halt första vintern brukar det alltid vara problem. Den värsta perioden, det blir ju precis i den här övergången mellan hösten och vintern med halkan.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista