Äldreboende utan larm och telefoni

De boende på Tunets äldreboende i Vällingby i västra Stockholm blev utan både larm och telefon i helgen sedan problem uppstått hos operatören.

– Det var när personer som larmade inte fick svar, så upptäcktes det ungefär en och en halv timme efter avbrottet tror vi, säger Birgitta Helin, enhetschef på Tunets äldreboende.

Birgitta Helin och övrig personal har en intensiv arbetshelg bakom sig. I lördags upptäckte man att flera telefoner inte fungerade som de skulle - och därmed inte heller trygghetslarmen.

En av de som stod utan larm var Gun Jonsson.

– Jag är lyckligt lottad, men andra som är bundna vid absolut att personalen kommer, de hade det svårt, säger hon.

Enligt Stockholms äldre- och handikappjour är i stort sett alla trygghetslarm av den typen som finns på Tunets äldreboende. En anledning till att att larmen kopplas via telefonledningen är att de då klarar ett strömavbrott, vilket är vanligare förekommande än störningar i telenätet.

På Tunets äldreboende fick man kalla in extrapersonal under helgen, och Birgitta Helin menar att de boende, tack vare extrapersonal, ändå fått den vård de behöver.

Brandlarmet är frikopplat från telenätet, så där har säkerheten inte påverkats. Men Birgitta Hellin kommer att gå vidare med ärendet.

– Ja, vi får ju fortsätta diskutera med dem. Vi kommer ju att ha ännu en kontakt med personer i Stockholms stad som har hand om avtalet med Telia, för det här är ju otroligt påfrestande för alla som bor här, säger hon.

Enligt Telia, som har hand om telefonin, går det inte att gardera sig mot tekniska fel som det i helgen, men ärenden som gäller trygghetslarm ska prioriteras.

Linda Aktén
linda.akten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista