Färre drabbas av infektion i vården

Problemet med patienter som drabbas av infektion när de vårdas på sjukhus, minskar. På två år har andelen patienter som får någon infektion på sjukhus sjunkit från nästan 12 procent till knapp 9 procent, enligt nya siffror från organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Södersjukhuset i Stockholm har idag en lägre andel infektioner än de flesta sjukhus i landet.

Eva Joelsson-Alm, vårdutvecklare på Södersjukhuset, säger att det inte handlar om några mirakelmedel.

– Absolut inte, det är möjligt precis överallt att göra samma sak. Oerhört viktigt att cheferna är goda exempel. Vi har också använt anestesi-, intensivvårdspersonal som goda exempel som började tidigt att följa reglerna.

Så här utifrån sett så låter det ju inte jättesvårt, men det kanske är svårare än man tror?

– Ja, det är svårare än man tror. Det tar ganska många år. Man måste få till en personlig insikt hos var och en som jobbar att det jag gör har verkligen betydelse. Att jag inte har på mig klocka betyder minskad risk för infektion för patienten jag har framför mig.

Genom ett systematiskt arbete med grundläggande hygienregler, som att alltid decinficera händerna före och efter patientkontakt, och strikta klädregler son innebär kortärmad skjorta, inga ringar, klockor eller smycken, har Södersjukhuset kommit längre än de flesta sjukhus i landet.

Från att nästan 11 procent av patienterna drabbades av vårdrelaterade infektioner för två år sen, till bara lite drygt sex procent idag. Infektionerna rör sig om allt från urinvägsinfektioner till streptokocker, sjukhussjuka och lunginflammationer.

Det tar ofta flera år att ändra attityder, säger Eva Joelsson-Alm, men med hjälp av nya idéer kan det ibland gå fortare.

– Anestesiavdelningen hos oss lyckades på bara några månader och de gjorde det med att fotografera goda förebilder, kollegor som klädde sig rätt och lägga ut dem på intranätet som veckans förebild. Det tog bara några månader så ville alla vara med, säger hon.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista