STOCKHOLM

Protester mot sociala besparingar

Idag demonstrerade offentliganställda i Stockholms stad mot beslutet om neddragningar inom socialtjänsten. Runt 60 miljoner ska sparas, vilket kommer medföra att ett sjuttiotal anställda, framför allt på kommunala behandlingshem blir övertaliga.

En av deltagarna i dagens demonstration, Rita Gottberg från Akademikerförbundet SSR, varnar för vad besparingarna kan föra med sig.

– Det är över 60 miljoner man ska spara. Man lägger ner institutioner för hemlösa, man drar in socialarbetare som arbetar med barn och unga, säger Rita Gottberg, Akademikerförbundet SSR.

Det är det kärva ekonomiska läget för Stockholm, med hög arbetslöshet och vikande skatteintäkter som ligger bakom besparingsplanerna. Ett sjuttiotal anställda, framför allt inom den sociala sektorn, beräknas bli övertaliga. Som en följd av stadens anställningsgaranti blir de inte av med jobbet utan kommer bli omplacerade till andra arbetsuppgifter.

Socialborggarrådet Ulf Kristersson har tidigare sagt till Radio Stockholm att det handlar om svåra prioriteringar, men att man försöker spara där effekterna ska märkas så lite som möjligt, framförallt på sånt som inte är kommunens kärnverksamhet.

Det är nåt som Gösta Claesson, socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen inte håller med om alls.

– Det är inte sant, det är ju precis det man gör. Man lägger ner institutioner som vänder sig till de som har det svårast i samhället. Det är hemlösa, människor som försöker jobba sig ur ett missbruk och vill bo på drogfria boenden, de boendena stänger man. Prostitutionsgruppen får mindre tjänster att jobba med. Det är precis kärnverksamheten man slår på, säger Gösta Claesson, vid socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Vad tycker du är det värsta?

– De värst utsatta i samhället kommer att få det ännu svårare. En del tropr att vi slåss för våra egna jobb men så är det inte. Våra jobb är till för att stödja och hjälpa andra som har det svårt, nu blri det svårare att göra det, säger Gösta Claesson, vid socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista