STOCKHOLM

Protester mot stängd bro i Husby

I Husby i nordvästra Stockholm växer frustrationen hos många boende. Sedan en handikappanpassad gångbro över bilvägen stängdes av för nästan tre år sedan har rullstolsburna och rörelsehindrade personer haft svårt att ta sig ned till det lokala torget.

Idag protesterade Hyresgästföreningen och boende mot att bron hålls stängd.

Nan Berntsson är en av de som är upprörda. Hon har skadad ryggmärg och har suttit i rullstol i 15 år. Tidigare har hon och de andra rörelsehindrade i området kunnat använda sin egen nykel för att ta sig igenom den inglasade gångbron och in till torget – till affärer, biblioteket, vårdcentralen och apoteket.

Men för ungefär tre år sedan bommades bron igen i samband med att bostadsområdet byggdes om, och sedan dess har den stått oanvänd och igenspikad.

På andra sidan hyreshusen finns en annan bro över till torget, men den är för brant, säger Nan Berntsson till Radio Stockholm.

Rolf Mattson, som går på kryckor efter att ha brutit låsbenshalsen, har också problem. Han tar hissen ned till tunnelbanan, går längs perrongen och tar hissen upp till torget när han till exempel behöver handla.

Problemet är bara att gångbron ägs av två fastighetsbolag – Svenska Bostäder i den ena änden och Wallenstam i den andra. Men Wallenstam vill inte kännas vid att bron tillhör dem, och det är det som har gjort att bron har stått oanvänd i flera år.

Tommy Jansson, som är regionchef på Wallenstam, säger att bolagen håller på att diskutera frågan och tror att allt ska kunna få en lösning i början av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista