Busslink medger bristande rutiner

Ledningen för Busslink är inte förvånad över SL: s beslut att säga upp avtalet med deras Norrtäljetrafik. Som Stockholmsnytt rapporterade igår bekräftar en pågående revision att Busslink tagit betalt för extraturer som inte körts, något som avslöjats tidigare i höst. Martin Hägglund trafikdirektör på Busslink medger att de har bristande rutiner:

– Vi kan konstatera att vi har haft otillräcklig dokumentation och uppföljning av de här resorna. Norrtälje har en speciell trafikstruktur med mycket extra trafik och det innebär att trafikvolymerna varierar med väldigt kort varsel och det gör att det är svårare att följa upp.

Vad tycker du om SL:s beslut?

– Jag tycker att det är ett klokt beslut och ett naturligt beslut.

Först i slutet av januari är revisionen helt klar och då hoppas man även kunna säga om extraturerna som fakturerats handlar om slarv eller om fusk. Trots att det ännu inte är klarlagt väljer SL redan nu att säga upp avtalet - Christer G Wennerholm som är SL:s styrelseordförande förklarar varför:

– Ordning och reda har det brustit i och vi är måna om SL, skattebetalarnas och resnärernas inbetalda biljettpengar. De ska gå till verkliga bussturer inte till påhittade turer. Det är allvarligt redan med slarv men det är ännu allvarligare om det skulle visa sig vara fusk.

Busslink har tagit betalt för över 100 extraturer som aldrig har körts, vilket motsvarar ungefär 300 000 kronor. Mot bakgrund av det som avslöjats så kommer SL under nästa år att se över all övrig trafik som Busslink utför och de kommer också att se över alla andra entreprenörer som man anlitar.

Eftersom det är 15 månaders uppsägningstid på avtalet så kommer Busslink att fortsätta att köra i Norrtälje fram till juni 2011 sedan väntar en ny upphandling.

Busslink utlovar bot och bättring och SL:s styrelseordförande, Christer G Wennerholm säger att även SL har lärt sig en läxa:

– Vi måste ha enklare avtal som är enklare att följa upp, det är ju en lärdom av den här historien som vi kan dra.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista