Ersättningen förhandlades bort.
sverige

Nytt avtal sänker SATS-anställdas löner

När träningskedjan SATS, med många anläggningar i Stockholms län, skrev på kollektivavtal för sina anställda i oktober försvann OB-ersättningen på kvällar och helger. För flera som jobbar på SATS har avtalet inneburit lägre inskomster

OB-ersättningen eftersom de fick in andra detaljer i kollektivavtalet som skulle gynna personalen, som tjänstepension och översyn av lönen varje år. Då var tanken att grundlönen skulle höjas istället, så att ingen skulle få ut mindre på en månad.

Men flera SATS-anställda säger att det är precis vad som har hänt. Några har fått bara några kronor mindre, andra flera hundra kronor mindre.

– Men det stämmer inte, säger Lena Nordin, som är personalchef på SATS.

Hur tycker du att det ser ut när alla som vi har pratat med upplever att de har fått lägre lön?

– Jag vet att det inte alls är så. Ingen ska få lägre lön och det har vi varit tydliga med, säger Lena Nordin.

Sara, som egentligen heter något annat, jobbar framför allt helger på SATS. Tidigare tjänade hon mycket på att OB-tillägget fanns. Förra månaden fick hon lägre lön än vad hon fått innan.

– Den har sänkts med några hundra kronor. Det känns som att det här är ett strategiskt beslut för att tjäna pengar. Det låter jättefint att SATS äntligen har anslutit sig till kollektivavtal, men ändå lyckas man krama ur de anställda lite extra, säger hon.

Martin Jönsson, P3 Nyheter
martin.jönsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista