Knivmordet väckte flera manifestationer mot våld.
stockholm

Fängelsedom för mord i Kista står fast

Hovrättsdomen står fast mot den 19-årige man som dömts till sju års fängelse för det uppmärksammade knivmordet i Kista i nordvästra Stockholm förra året, då en 23-årig man knivhöggs till döds. Idag beslutade Högsta domstolen att inte pröva fallet.

Det var i oktober ifjol som Ahmed Ibrahim Ali, även kallad Romario, knivhöggs i ryggen i närheten av E4-avfarten i Kista. Romario förblödde och lämnades död utanför Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Två av hans vänner knivhöggs svårt, men överlevde.

Tre unga män åtalades för mordet och mordförsöken men alla friades av tingsrätten, trots att den nu 19-årige mannen erkände knivdådet. Enligt tingsrätten var bevisen för svaga. Inget mordvapen hittades och inga vittnen ville berätta speciellt mycket om vad det var som hade hänt.

Hovrätten däremot gjorde en annan bedömning. I november dömdes 19-åringen till sju års fängelse för mord, medan de två andra misstänkta friades på nytt. Bland bevisen som åklagaren förde fram fanns spår av blod från Romario på 19-åringens skosnöre och erkännandet, som mannen visserligen drog tillbaka under hovrättsförhandlingarna.

19-åringens advokat har hela tiden hävdat att hans klient kan ha erkänt mordet efter hot eller för att skydda andra. Därför överklagades domen. Men det kommer inte att bli ytterligare en prövning. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd, och därmed står fängelsedomen fast.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista