SL säljer aktier i Busslink

SL vill så fort som möjligt sälja sitt aktieinnehav på 30 procent i Busslink. SL ska inte ha dubbla roller, både som köpare och utförare av busstrafik, anser politikerna.

Radio Stockholm har tidigare rapporterat om att SL säger upp avtalet för Busslinks Norrtäljetrafik efter avslöjanden om att företaget skickat fakturor för extraturer som aldrig körts. Men det har inget samband med att SL nu vill sälja Busslink-aktierna, säger trafiklandstingsrådet och SL:s ordförande, moderaten Christer G Wennerholm:

– Sedan länge har landstingsfullmäktige under den här mandatperioden gett oss i uppdrag att sälja våra aktier i Busslink och den försäljningen är nära förestående och det är helt rätt att göra det.

Ända sedan Busslink bildades i början av 90-talet har SL haft en betydande aktiepost i företaget. Den är idag 30 procent. Det franska företaget Keolis äger övriga 70 procent.

Orsaken var att när SL:s busstrafik skulle konkurrensutsättas var bussmarknaden inte särskilt stor. SL behöll då för säkerhets skull en mindre ägarandel, något som idag inte längre bedöms som nödvändigt.

I landstinget klubbades nyligen budgeten för nästa år och i den finns uttalat att SL ska renodla och effektivisera sin ägarstruktur. Det betyder i klartext att bolaget inte ska vara ägare, utan bara beställare.

Därför säljer nu SL sitt aktieinnehav i Busslink till huvudägaren Keolis. Just nu pågår förhandlingar om exakt när det ska ske och hur mycket ska Keolis betala.

Oppositionen i landstinget har ingenting emot en försäljning, säger socialdemokraten Lars Dahlberg, vice ordförande i SL.

– Vi är positiva till den här försäljningen, för det är ändå så att det här som har hänt i Norrtälje visar på det olyckliga, att SL har dubbla roller, både beställer trafik och är med och äger utförandet av trafik. Därför tycker jag personligen, att avveckla ägandet i Busslink, det ligger i linje med att tydliggöra SL:s roll som beställare.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista