SÖDERTÄLJE

P-bot när kommunen inte plogat

Snövädret har ställt till det för många trafikanter och länet och det har varit många som sladdat och slirat med sina bilar. Kefah Saleh i Södertälje fick inte bara problem att köra i snöyran. Han fick dessutom 900 kronor i parkeringsböter när bilen plötsligt fastnade på en väg som Södertälje kommun inte hade plogat.

Hans son Haidar Kefah Saleh berättar vad det var som hände igår då hans pappa satte sig i bilen för att köra iväg och handla.

– Jo, det som händer är att bilen fastnar, man kunde varken backa eller köra vidare. Då ringde han till kommunen och talade om att bilen hade fastnat. Det snurrade bara runt. Det var kaos i hela Södertälje, det var deras svar, så vi fick vänta. Men sen kom en kommunbil och gav böter på bilen.

Kefah Saleh sprang ut och försökte förklara situationen för parkeringsvakterna – att han fastnat med bilen, ringt till Södertälje kommun och fått svaret att han skulle invänta en plogbil.

Men vakterna åkte iväg och sa att Kefah Saleh måste ha ringt till fel avdelningen, trots att han blev kopplat av kommunens växel.

Ove Lundgren, som är stadsmiljöchef på Södertälje kommun, säger att det är bilägaren som bär ansvaret för att flytta bilen.

– Det är ju upp till var och en att man får bort sin bil om man fastnar i vissa lägen. De flesta gator och vägar har blivit plogade flera gånger. Men rent generellt har jag som förare och fordonsägare ett ansvar att se till att mitt fordon inte står på ett olämpligt ställe och det kanske framför allt är viktigt när det är snöväder för att inte hejda snöröjningen och andra fordon.

Kefah Saleh tänker överklaga p-boten och sedan blir det upp till polisen att avgöra om böteslappen är befogad eller inte. Sonen Haidar tycker i alla fall att det hela är väldigt märkligt.

– Man blir ju irriterad liksom. Vi bor ju här och sen får man böter precis framför huset för att man har fastnat för att kommunen inte har plogat, säger han.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista