Bilister fick sitta och köa i timmar. Foto: Scanpix.
stockholms län

Kaos i Stockholmstrafiken vid snöoväder

Det kraftiga snöfallet och de hårda vindarna orsakade kaos i Stockholmstrafiken idag. Busstrafiken i stora delar av länet är helt inställd, pendeltågen dras med kraftiga förseningar och flera bilar har kört av vägen i halkan.

Snöovädret har ställt till det ordentligt idag. Pendeltågstrafiken rullar, men med kraftiga förseningar. Under eftermiddagen var vissa tåg 65 minuter efter tidtabellen. Enligt Banverket har tågen dragit med sig stora isklumpar som fastnat mellan spårväxlarna.

Växlarna värms upp med hjälp av el för att snö och is ska kunna smälta, men med sådana här isklumpar måste Banverket dit och bända bort isen för hand.

– När det faller ner isklumpar så måste man dit och manuellt spätta bort dem så att säga, säger Tobbe Lundell på Banverkets pressjour.

Vid lunchtid blev stora delar av länets busstrafik indragen. Bussarna ställdes in i bland annat Norrtälje, Täby, Åkersberga, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nacka, Värmdö och Ekerö. SL kan inte ge någon säker prognos för när busstrafiken kan komma igång igen. Det beror på hur väglaget ser ut.

Under eftermiddagen kom iallafall vissa linjer igång igen, men över hela länet dras busstrafiken fortfarande med stora förseningar, indragna hållplatser och omlagda körvägar.

– Det har varit en fruktansvärd trafikdag för alla bussresenärer. Det är ingen tröst att det är ovanligt, men det händer väldigt sällan. Vi skulle naturligtvis gärna rå både över väder och annat, men vi har de vägar att trafikera som finns och när de inte är körbara så drabbar det all trafik, även bussarna, säger SL:s presschef Björn Holmberg.

Flygtrafiken har också påverkats av snön och halkan. På Bromma flygplats drogs alla avgångar in tillfälligt, men på Arlanda har flygen kunnat lyfta och landa som vanligt. Vädret ställde även till det för Waxholmsbåtarna som inte har kunnat köra ut till flera av skärgårdsöarna.

I biltrafiken har det varit långa köer och flera olyckor med bilar som sladdat och kört av vägen, men ingen person uppges ha fått några allvarliga skador. Flera lastbilar har fastnat på de hala vägarna.

Lillevi Ström-Klitz har ett städföretag och försökte ta sig runt med bilen i centrala Stockholm idag.

– Ja, jag måste ju köra min bil runt till mina kunder. Det är köer i princip på alla infarter. Jag försöker hitta andra vägar, men det är fler som hittar dem så vi såtr ändå i kö.

Det kraftiga snöfallet har även slagit ut flera viktiga samhällsfunktioner. Morgontidningarna kom inte fram imorse, sopbilarna har tvingas ställa in flera tömningar, brevbärare kommer inte ut med posten i vissa områden. Dessutom har leveranserna av omkring 11 000 paket från södra Sverige försenats på Posten.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista