Stockholm

Staden slipar argument för Norvik

Stockholms hamnar kommer att överklaga miljödomstolens beslut att underkänna hamnprojektet i Norvik utanför Nynäshamn. Frågan är så viktig att den för närvarande sysselsätter flera förvaltningar inom staden.

Ulla Hamilton är moderat miljöborgarråd och ordförande i Stockholms hamnar.

– Ja, vi analyserar nu naturligtvis domen och det är inte bara hamnen utan det är hela staden som jobbar med detta, Stadshus AB och stadsledningskontoret och hamnen tittar gemensamt igenom domslutet. Vi kommer att överklaga, men exakt hur vi ska lägga upp detta är inte klart ännu, säger hon.

Hur ser du på miljödomstolens beslut?

– Jag är mycket förvånad. Här handlar det om att vi bygger infrastruktur för hundra år framåt i tiden och då tittar de på godsmängder som de ser ut idag och konstaterar då att Södertälje kommun kan ta hand om detta.

I dag höll Stockholms hamn sitt första styrelsemöte efter miljödomstolens avslag av det stora hamnprojektet i Norvik utanför Nynäshamn. Miljödomstolens utlåtande var en rejäl sågning av det förslag som lämnats in, men Ulla Hamilton är kritisk till domstolens bedömning.

– De säger till och med att vi inte har visat att Stockholmsregionen är ett tillväxtområde och då undrar man liksom var har de hållit hus någonstans den senaste tiden, för Stockholm har ju faktiskt vuxit med ett Malmö sen 1990.

Men det här verkar ju inte som ni har lyckats förmedla till miljödomstolen, hur mycket behöver ni förändra i den här ansökan?

– Alltså, det här finns ju med där, men det verkar inte som de har det perspektiv som man skulle behöva ha.

Stockholms hamn räknar med att överklagandet ska gå igenom och att det inte ska bli några förseningar av projektet.

– Alltså, vi har ju räknat med hela tiden att det ska bli överklaganden. Däremot hade vi ju inte räknat med att det var vi som skulle få överklaga, säger Ulla Hamilton.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista