Naturen ska bli vän - inte hot

För att få fler barn att känna för naturen försöker Friluftsfrämjandet nu hitta vägar för att nå barn i Stockholms invandrarrika områden. För många barn är naturen ett hot och inte en plats för glädje och återhämtning.

Anna Westerlund, har hållit i projektet "Integration och inspiration via Ur och Skur" där tredjeklassare i Ur och Skur klass på Lidingö mött jämnåriga från Hyllingeskolan i Hjulsta i nordvästra Stockholm.

– Alla människor måste ju få en känsla för naturen, så att vi kan jobba för hållbar utveckling. Att barnen känner att man ska vara rädd om den. Att vi ska återvinna, att vi ska bry oss om och då måste vi jobba i alla områden.

Av tradition har barnverksamheten i Friluftsfrämjandet hållit sig till välbärgade villaområden. Men tiderna har förändrats, hemmafruarna som förut bar en stor del av verksamheten finns inte kvar och när organisationen började tappa medlemmar, var det dags att tänka nytt.

Under hösten har tredjeklassarna från Lidingö mött jämnåriga från Hjulsta. Lidingöbarnen är vana vid naturen och har nästan all undervisning utomhus, Hjulstabarnen är mer sällan ute och har närmare till motorleden än till naturen. Men när barnen möttes i skogen och fick leka och uppleva saker tillsammans var det lätt att umgås.

Mycket var lika men en sak som skiljde eleverna åt var deras syn på naturen säger Anna Westerlund, projektledare:

– Friluftsliv och naturvistelse för svenskar är ju väldigt romantiserat, men med många barn här så är det mer förknippat med att man inte få gå dit, att det kan vara farliga områden, att det kan vara rån. Man kanske har sökt skydd för krig och att det också finns farliga djur.

Målet med projektet är att förmedla tanken på hållbar utveckling, att alla äger rätt till naturen men också har ett ansvar för den och det är något som 10-åriga Alex på Hyllingeskolan har tagit till sig:

– Man ska vara miljövänlig och källsortera. Om folk inte är miljövänliga då det blir ingen bra natur.

Projektet löper ut till årsskiftet men Anna Westerlund på Friluftsfrämjandet säger att det här bara är början på något stort:

– Visionen är att det ska bli miljömedvetna ungdomar och vuxna som kan vara med och påverka sedan.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista