Försäljningen till Spyker kan inte genomföras.
sverige

General Motors lägger ned Saab

Amerikanska biltillverkaren General Motors, GM, lägger ned Saab Automobile. GM uppger på sin hemsida att de påbörjar nedläggningen. Enligt GM kan försäljningen av Saab inte avslutas eftersom det har blivit problem vid förhandlingarna med de tänkta köparna. Vilka problem det är vill GM inte uppge.

Strax före klockan 15 i dag meddelade General Motors på sin hemsida att försäljningen av Saab till den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars inte kan genomföras.

Det uppstod problem under förhandlingarna, och enligt GM har båda parter insett att affären inte kan genomföras. Exakt vad det är för problem som har uppstått vill man inte uppge i nuläget.

Därför kommer GM nu att påbörja en nedläggning av Saab.

– Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt. Detta är inte någon konkurs, säger ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, i ett pressmeddelande från General Motors.

Fordonsforskaren Martin Sköld på Handelshögskolan i Stockholm menar att Saabs nedläggning helt och hållet beror på att General Motors har misskött företaget. Han säger att det är ett historiskt besked att Saab läggs ner.

– Det är en prestigeförlust för Sverige, och det är en förlust för branschen att vi inte längre kan tänka på det här som ett svenskt varumärke, säger han.

– Det är oerhört svårt att säga vilka konsekvenser det här kommer att få för underleverantörer, men det är klart att det kommer att påverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista