Danderyd

Inställda operationer på ortopeden

Ortopeden vid Danderyds sjukhus har tvingast ställa in sex planerade operationer efter att ha fått in ovanligt många benbrott efter den senaste tidens snöfall. Tisdagen var värst, säger Gustaf Neander, chef för ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus.

– Vi fick en väldig anhopning av patienter, långt mycket mer än vad vi någonsin har haft. Det började redan under förmiddagen och sedan växte anhopningen av patienter under hela eftermiddagen och kvällen. Aldrig att vi har varit med om en sådan här extrem ökning, säger Gustaf Neander, verksamhetschef vid ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus.

Ovanligt många tvingades söka hjälp på ortopedakuten på Danderyds sjukhus. Under tisdagsdygnet sökte 154 patienter hjälp vilket är tre gånger fler än ett vanligt dygn. Den första halkan brukar alltid ge fler benbrott men det här var fler än vanligt.

Det var främst kvinnor i medelåldern eller något yngre än så, som kom in med fot- eller handledsfrakturer.

De flesta har opererats men några patienter med okomplicerade benbrott väntar fortfarande på sin tur.

Och sex planerade operationer har tvingats ställas in, säger Gustaf Neander.

– Vi har varit tvugna att stryka några planerade operationer, men relativt få. Det turliga var att julhelgen är nära och vi hade reducerat den planerade kirurgin inför kommande helger, säger Gustaf Neander, verksamhetschef vid ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista