Stockholm

Nytt krematorium på Skogskyrkogården

Under snöklädda granar i en vintrig Skogskyrkogård presenterades på fredagen det vinnande förslaget till nytt krematorium. Det nya krematoriet ska ersätta Gunnar Asplunds och Sigurd Lewerentz klassiska byggnad.

Att utse en vinnare har varit en delikat uppgift, säger Per Kallstenius stadsarkitekt i Stockholm.

– Det är ju för det första världsarvet, att det här är ett världsarv. Och då betyder det att alla tillägg måste hanteras med en otrolig känsla och noggrannhet, säger Per Kallstenius.

Namnet - En sten i skogen, ger en antydan om att det är ett tämligen enkelt hus. Platsen är den gamla tallskogen något öster om nuvarande krematorium och huset i tegel ger en jordnära känsla. Johan Celsing är arkitekt.

– För att inte göra den här byggnaden så framträdande, för att den inte ska konkurrera med de befintliga stora byggnaderna så har man ju föreslagit att den ska ligga i det här vilda skogspartiet. Och det har ju vi tagit upp så det är ju ett sorts litet hus som ligger nästan gåtfullt infogat i skogen, säger han.

Och juryns val mottogs gillande av de närvarande. Martin Rörby är sekreterare i stadens Skönhetsråd.

– Jag tror att det här vinnande förslaget har hittat Skogskyrkogårdens tonart i väldigt hög grad, säger han.

– Det är en byggnad som inte egentligen kopplar an till de andra byggnaderna, det är ju inte något försök att efterlikna någonting av det som finns här. Däremot är det en byggnad som har en väldigt hög egen integritet och en karaktär som på något sätt till känslan ändå anknyter till vad den här platsen är, säger Martin Rörby.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista