Oppositionslandstingsråd Ingela Nylund Watz (S). Foto: Scanpix.
stockholms län

Vårdval kritiseras för kortare läkarbesök

Antalet läkarbesök hos länets vårdcentraler och husläkare har hittillls i år ökat kraftigt jämfört med hur det var innan Vårdval Stockholm infördes. Men samtidigt har tiden inne hos läkaren har minskat, vilket kritiseras av Socialdemokraterna med Ingela Nylund Watz i spetsen.

– Det här var ju precis det vi sa när Vårdval Stockholm infördes; korta max 15 minuters besök där patienter som har flera symtom tvingas gå till doktorn flera gånger istället för att få en diagnos ställd vid ett tillfälle vid ett ordentligt samtal med nån personal i vården som kan ta hand om en, säger Ingela Nylund Watz, (S), oppositionslandstingsråd.

Tillgängligheten har ju bevisligen ökat. Det är lättare att få tag på en doktor nu än det var tidigare?

– Det stämmer att läkarbesöken ökat men det beror ju på att ersättningssystemet ut till våra verksamheter preminerar just korta läkarbesök, säger Ingela Nylund Watz, (S).

Att antalet patientbesök ökat med 20 procent i takt med ökad tillgänglighet i primärvården sedan Vårdval Stockholm infördes är tydligt.  Antalet läkarbesök hos länets vårdcentraler och husläkare har hitillls i år ökat med 20 procent jämfört med samma period 2007, innan Vårdval Stockholm infördes. Liksom att fler patientbesök medfört ökade kostnader för landstinget i form av ersättning till de vårdcentraler där patienterna är listade.

Moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) säger till Dagens Nyheter att det här är precis enligt planerna. Det viktiga är att patienterna har fått större möjlighet att få vård på vilken vårdcentral de vill.

Men det tycker socialdemokraterna Ingel Nylund Watz är fel sätt att se det. Antalet är inte det viktiga eftersom det inte säger något om kvaliteten på varje enskilt besök. Det vill partiet ändra på i händelse av en vinst i nästa val.

– Vi kommer inte att ha ett system som premierar fem, sex minuters besök hos läkarna utan vi vill ha en högre kvalité, säger oppositionslandstingsrådet, Ingela Nylund Watz (S).

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista