stockholm

Församlingen i Årsta får ny kyrka 2011

På en bergknalle i Årsta i södra Stockholm ska det byggas en ny kyrka. När andra församlingar funderar på hur de ska kunna locka besökare till sina kyrkan, har Enskede Årsta det motsatta problemet.

– Vi har en liten kyrksal och den räcker inte alltid till. Det är ibland också så att det blir kollision mellan vissa verksamheter. Församlingslivet har blommat upp här och vi behöver mer utrymme helt enkelt, säger kyrkoherde Margareta Stjernstedt.

Många församlingar har ju det omvända problemet, de har svårt att fylla sina kyrkor. Du är inte rädd att samma sak ska hända här?

– Nej, det är jag inte. Vi bygger ingen stor katedral, vi kommer att bygga ett intimt kyrkorum som också kan rymma uppemot 200 personer, säger hon.

Kyrkan kommer att ligga i anslutning till den församlingsgård som finns på platsen. Den nya byggnaden liknar en kub i tegel med stora förnster en bit upp på fasaden.

Bygget börjar nu till våren och 2011 ska kyrkan vara klar. Kostnaden hamnar på runt 25 miljoner och för församlingen är det här ett stort åtagande som även påverkar kyrkoskatten.

– Vi kommer att vara tvungna att höja kyrkskatten med 10 öre under den tid som bygget sker, och något år efter, säger Christer Jonsson som är ordförande i Kyrkorådet.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista