Astrid Lindgrens barnsjukhus.
solna

Beslut om åtal för dråp på sjukhus dröjer

Beslutet dröjer om åtal mot den barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som misstänks ha gett ett spädbarn en dödlig dos narkosmedel. Läkarens advokat har kommit in med kompletteringar av förundersökningen som inte kommer att hinnas med före nyår.

I slutet av förra månaden kom läkarens advokat Björn Hurtig in med en rad krav på kompletteringar av förundersökningen mot läkaren. Framför allt sköt han in sig på hur blodprovet från det döda barnet tagits fram.

Nu har åklagaren svarat och ifrågasätter flera av de kompletteringar Hurtig begärt.

– Jag kan inte omedelbart se vad de begärda åtgärderna har för bäring på målet så jag vill att advokaten ska förtydliga det, säger Peter Claeson.

När det gäller den ifrågasatta hanteringen av blodprovet framhäver Claeson i sitt svar till advokaten att Rättsmedicinalverkets laboratorium, som haft hand om blodprovet, är ackrediterat och att det inte kommit fram något som ger anledning att betvivla analysresultaten.

Hurtig säger att han inte är förvånad över att åklagaren ifrågasätter hans krav.

– Det är helt i linje med hur målet och min klient hanterats hela vägen, säger Hurtig till TT.

Han ämnar vidhålla sina kompletteringskrav och betonar att det ligger i allas intresse att saken blir riktigt utredd.

Det tre månader gamla spädbarnet dog hösten 2008 på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Hon var för tidigt född och fick svåra hjärnskador. Vid obduktionen visade det sig att hennes blod innehöll en skyhög koncentration av narkosmedlet tiopental, vilket ledde till att barnläkaren i våras häktades misstänkt för dråp. Hon släpptes efter tre dagar men misstankarna kvarstår ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista