sverige

Lättare att anmäla sexbrott utomlands

Polisen vill göra det enklare att anmäla svenskar som begår sexövergrepp mot barn utomlands. Inom kort kommer ett särskilt formulär att finnas på polisens hemsida som ska förenkla förfarandet att anmäla för den som är utomlands och misstänker att en svensk utsätter barn för sexuella övergrepp.

Varje år gör svenskar mellan 4 000-5 000 sexköp utomlands av barn under 18 år, enligt beräkningar i en rapport från Stockholms universitet.

I början av 2009 inledde polisen en satsning för att komma åt de svenskar som begår barnsexbrott under utlandsresor. Fyra personer arbetar heltid med frågan. Bland annat vill man uppmuntra svenska turister att slå larm när de misstänker att andra svenskar begår brott mot barn och unga.

– Vi har dessvärre inte fått så många anmälningar hittills, säger Björn Sellström, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Han påpekar att det även går att anmäla misstänkta barnsexbrott utomlands när man är hemma i Sverige igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista