sverige

Många skänker pengar trots lågkonjuktur

Trots lågkonjunkturen fortsätter svenskarna att skänka pengar till välgörehet. Många av frivilligorganisationernas julinsamlingar går bättre än väntat. Förhoppningen är nu att man ska närma sig nivån från rekordåret 2005, då det samlades in 5,3 miljarder kronor efter tsunamin.

– Det finns ju dessa människor som har magvärk i flera månader för de vet inte hur ekonomin ska gå ihop till julen just. Det är de som vi riktar oss till. Och då står man här så gärna och fryser en timma eller två, säger Leif Andersson som står och samlar in pengar till Frälsningsamrén vid Östermalmstorg i Stockholm.

Inifrån Östermalmshallen, den varmt lysande saluhallen, doftar det jul men utanför hukar människor i snålblåsten. De flesta har siktet inställt någonstans långt borta, men en och annan stannar till, ger en slant och ett varmt ord. Och de blir allt fler som det verkar.

På Frälsningsarméns huvudkontor i ett sekelskifteshus mitt i Stockholm sitter informationschefen Bert Åberg.

– Faktiskt kan vi se att julinsamlingen går väldigt bra i år. Fram till igår har den gått 19 procent bättre än förra året.

Och pengarna behövs. Redan före Lucia hade Frälsningsarmén i Stockholm tagit emot över tusen ansökningar om hjälp i jul, med pengar eller matkassar till exempel, och det är fler än under hela förra julen, säger han.

– Det har ökat väldigt mycket. På vårt sociala center där vi också ger ekonomisk hjälp så märker vi att det är väldigt många människor som blir utförsäkrade från Försäkringskassan. Alltså: det blir ett glapp innan man kan få hjälp från annat håll, från a-kassa eller socialbidrag eller så.

Nöden är stor, men även vilja att ge. På Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), med över hundra medlemsorganisaitioner, är förhoppningen att man åtminstone når upp till förra årets nivå på 5 miljarder.

– Det finns kanske lite förhoppningar om att vi till och med kan gå över 5 miljarder: 5,2 miljarder eller något sådant, säger generalsekreterare Erik Zachrison.

Och då är det bara 100 miljoner kvar till toppnoteringen på 5,3 miljarder 2005, året efter tsunamin.

Utanför Östermalmshallen i Stockholm har vinden tagit i lite till och ännu mer pengar läggs i frälsningssoldatens bössa:

– Håll grytan kokande. Jag gillar det här. De gör något viktigt, Frälsis. Jag tycker det är hur viktigt som helst, och jag vill gärna tro att folk är lite generösa så här års, säger Leif Andersson.

Anders Ljungberg, SR International
anders.ljungberg@sr.se