Reception på Norrtälje sjukhus.

Väktare allt vanligare på akuten

Flera sjukhus i länet har nyligen infört väktare på sina akutmottagningar alla veckans dagar. Orsaken är att hoten och våldet som drabbar de anställda på mottagningarna har blivit så allvarliga.

På Norrtälje sjukhus akutmottagning har man sedan en dryg månad väktare varje dag. Jesper Lindblom säkerhetssamordnare på sjukhuset berättar vad som fick dem att införa det:

-- Vi har haft en patient som har varit på akuten och inte gett några signaler på varken hot eller våld, men som har ett psykiskt labilt beteende, som överfaller en av våra sjuksystrar, säger Jesper Lindblom säkerhetssamordnare på Norrtälje sjukhus.

– Vi pratar om en person som har dubbla vikten jämfört med vad sköterskan har så det gick åt sex-åtta personer för att få bort honom, säger Jesper Lindblom.

Var det fara för liv?

– Ja, det var det faktiskt, svarar Jesper Lindblom.

Ytterligare tre personer fick mindre skador vid överfallet som skedde den 13 november. Det utreds nu internt, men en direkt följd har alltså blivit att akuten på Norrtälje sjukhus har väktare på plats varje dag i veckan. Man har också förstärkt väggar och glas vid reception och kontrollen av inpassering.

Ser man till några andra akutsjukhus i Stockholms län så framträder en liknande bild.

På Södersjukhusets berättar säkerhetschef Peter Claesson att man sedan fyra månader har väktare varje natt i veckan på akuten, vid större helger även dagtid. Även här har man numera en mer skärpt kontroll av inpassering till själva mottagningen.

Södertälje sjukhus säkerhetschef, Glenn Ögren, säger till Radio Stockhom att de just infört dubbla väktare varje dag i veckan på grund av som han säger det "hårdare klimatet" som de möter i sitt dagliga arbete idag.

Jesper Linblom säkerhetsansvarig på Norrtälje sjukhus tror att väktare blir en vanlig syn på akuten framöver:

– Inom alla akutsjukhus, inom framförallt länet, men även i storstäderna i Sverige ser jag nog att det här i framtiden kommer bli en permanent lösning, i allra högst grad, säger Jesper Lindblom.

Hur kombinerar man det här skyddet med den vårdande delen? 

– Det är det vi ser över nu. Vi måste koncentrera oss på våra vårdande uppgifter och någon annan får ta hand om ordningshållningen och hotet och våldet, svarar Jesper Lindblom.

Såsom väktare?

--Ja.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista