Lidingö

Handgranaten bortforslad – avspärrningar hävda

Avspärrningarna på närpolisstationen på Lidingö är nu hävda. Polisen bombtekniker har forslat bort den skarpladdade handgranaten.  

Vid 17.40 på måndagseftermiddagen lämnar någon in ett antal vapen på stationen. Vapnen har man hittat när man rensat ut ett dödsbo, polisen uppger att de har använts i Finska vinterkriget.

Bland annat lämnades en handgranat in. Då beslutade polisen att "frysa läget", det vill säga att låta handgranaten ligga still och utrymma polisstationen på människor och anställda. Hur många som befann sig i fastigheten är i nuläget oklart. Poliserna som har varit i tjänst under eftermiddagen och kvällen har alla varit engagerade i jobbet med handgranaten.

Försvarets ammunitionsröjare kallades till platsen för att säkra handgranaten.

– De tittade på den, bedömde den som skarp men inte svensk, säger Mikael Petterson, befäl vid polisen i Stockholms län.

Bomtekniker kallades till platsen och strax innan klockan två på natten hade teknikerna forslat bort handgranaten och polisen kunde häva avspänningarna.

Att folk kommer in med explosiva pjäser på polisstationer förekommer, säger Mikael Petterson.

– Under de 20 år som jag har varit polis har det förekommit ett flertal tillfällen.

Ingen ska ha skadats.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".