sverige

Fler fall med barn som förs bort

Antalet fall med barn som rövas bort och förs utomlands av den ena föräldern ökar. Ett av de 68 fall som Utrikesdepartementet har just nu är 6-årige Taymaz som har rövats bort från Falköping till Iran av sin pappa.

– Mitt ex hotade i många år om att han skulle föra bort honom utomlands. Och sedan förde han bort Taymaz till Iran, säger Kim, mamma till Taymaz.

Hur ser du på dina möjligheter att få tillbaks din son?

– Jag kämpar, jag har samlat alla mina krafter. Taymaz måste hem. Jag ser nästan ingen möjlighet genom myndigheterna, men jag hoppas.

Från Iran har svenska utrikesdepartementet som regel svårt att få hem bortrövade barn.

Iran har inte skrivit på Haag-konventionen där bestämmelser för internationellt bortförda barn ingår. Detsamma gäller till exempel Irak, Libanon, Syrien och Algeriet. Till de här länderna är det nästan alltid pappan som för bort barnet, och bara vart fjärde barn kommer till rätta, inte för att ländernas myndigheter ingriper, utan för att föräldrarna då kommit överens.

Barn som förs bort till andra Eu-länder eller USA kommer däremot hem i nio fall av tio.

Men antalet barn som rövas bort från Sverige ökar hela tiden. UD har just nu 68 fall men räknar med att siffran kommer att stiga i takt med alltfler gränsöverskridande familjebildningar. Och att förlora sitt barn, som Kim har gjort, innebär förstås en djup tragedi.

– Det är jättesvårt. Det är hemskt. Jag räknar varje dag hur många dagar det har gått. Det är fruktansvärt, säger Kim.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".