Dessa bor på Skansen. Arkivfoto: Scanpix.
norrtälje

Vargpar kommer att stanna i Rialatrakten

Uppdaterad 16:30
Det vargpar som har slagit sig ner i Roslagen verkar ha bestämt sig för att stanna. Det tror Länstyrelsen, vars fältpersonal märkt att vargarna har börjat markera revir.

Vargarna markerar genom att kissa högt, säger Hanna Dittrich Söderman, chef för Länstyrelsens rovdjursenhet.

– Det handlar helt enkelt för oss om att skilja på om djuret hukar när det kissar eller om det lyfter på benet när det kissar. Om det lyfter på benet när det kissar så visar det att det är ranghögt och har något att försvara, nämligen sitt revir, säger hon.

Även om vargarna nu börjat markera revir är det för tidigt att säga att en vargflock kommer att höras yla i länet i de kalla vinternätterna framöver.

Det handlar fortfarande om ett vargpar som rör sig i området, enligt Länstyrelsen. På sikt är det dock första steget mot en vargflock.

Länstyrelsen följer paret noga för att se om de två vargarna forsätter att hänga ihop och markera revir. Om läget är likadant som idag framåt månadsskiftet februari-mars pekar mycket på att det kan bli en kull med valpar till våren.

De brukar födas vid månadsskiftet maj-juni säger Hanna Dittrich Söderman.

– Hannen i det här paret är ju från en rysk invandrad hane och han har presterat kullar på omkring sex valpar två år i rad, så någonstans därikring kan man förvänta sig att det hamnar. De som bor i området där – om det blir valpar till våren så kommer de som bor i området att märka det på olika sätt, man kommer frampå sensommaren höra dem yla och man kommer att se dem. Valpar är oskyggare än vad vuxna är.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".