STOCKHOLM

Hälsoskyddsinspektörer får dubbla roller

Samtidigt som det blivit lättare att få tillstånd för att starta restaurang, med nya regler från den 1 december, så har det blivit svårare att få hjälp av kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer innan man startar verksamheten och många inspektörer är osäkra på sin roll.

– Man undrar över hur långt man kan gå i sin rådgivning, om man ska säga nej tll den som vill starta en restaurang, säger Nils Alesund, handläggare på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Den som ville starta exempelvis en restaurang eller en livsmedelstillverkning gjorde förut så att han eller hon kontaktade kommunen, gick igenom verksamheten och om allt var okej blev det ett godkännande innan verksamheten startade.

Med de nya reglerna behöver man bara lämna in en registrering till kommunen och så köra igång.

Kommunens kontroll görs först i efterhand men kraven på hygien och livsmedelshantering är desamma och vill det sig illa kan företagaren då tvingas göra om delar av sin verksamhet eller till och med stänga.

Den den företagare som därför vill ha råd och information innan han öppnar en restaurang starten kan inte få det av inspektörerna, eftersom de måste behålla sin opartiskhet, menar Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket. Det får i så fall någon företagslots eller liknande sköta.

– Inspektörerna bör inte ägna sig åt rådgivning, en myndighet som i ena stunden ger råd och tips i ensklda ärenden, ska inte i nästa stund komma ut och besiktiga sina egna ärenden.

Men Nils Alesund på Sveriges Kommuner och Landsting säger att oklarheterna gör att kommunerna i dagsläget ger olika mycket information till företagen, och han hoppas på en diskussion med Livsmedelsverket.

– Jag hoppas att vi ska komma överens med Livsmedelsverket om hur det här bör hanteras, så att vi får en bättre likhet i det här, säger Nils Alesund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".