stockholms län

Förslag för fler studentbostäder

Boverket föreslår en rad åtgärder för att lindra bristen på studentbostäder i bland annat Stockholm. Boverket anser bland annat att lärosätena i högre grad än idag ska få möjlighet att ordna bostäder för studenter och forskare.

Bland förslagen finns också tankar om flytande pontoner med modulbostäder, speciellt nu när de stora ungdomskullarna börjar studera på högskolenivå.

Vid terminsstarten skulle tillfälliga lösningar som hytter på fartyg eller vandrarhem kunna användas – men också att lärosätena sprider sina kursstarter mer.

För att studentbostäderna ska bli billigare, föreslår verket också att beskattningen ändras så att varje studentkorridor beskattas som en bostad, i stället som det är nu, att varje rum har en fastighetsavgift.

I Stockholms län finns det cirka 12 000 studentbostäder, men bara vid Stockholms universitet finns över 40 000 studenter inskrivna.

Kön till studentbostäder hos den största värden, Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, var i september cirka 1,5 år och blev ännu längre under hösten.

I slutet av november gjorde Studentkårernas centralorganisation bedömningen att bostadsbristen för studenter i Stockholm fortfarande var akut i förhållande till hur det var i början av höstterminen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista