stockholm

Omdiskuterad skolrenovering skjuts upp

Den omdiskuterade renoveringen av Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm skjuts upp i minst ett år. Orsaken är att de planerade ersättningslokalerna på S:t Görans gymnasium inte anses vara tillräckligt bra.

– Det känns ju jättebra. Det kändes som att de planer som fanns för var barnen skulle vara under evakueringstiden var alldeles för dåliga, säger Ulrika Jardfelt, ordförande i Engelbrektsskolans föräldraförening.

Det är nu fem år sedan man beslutade att rusta den över hundra år gamla skolan på Valhallavägen. Men det har hittills varit svårt att hitta tillräckligt bra ersättningslokaler för de cirka 1 000 eleverna. Både skolledningen och föräldrarna kräver att eleverna ska få går kvar i innerstan och att framförallt de små barnen ska ha nära till skolan.

Men idag säger handläggaren Leif Helén på utbildningsförvaltningen till Radio Stockholm att man har hittat en ny lösning som inom kort ska presenteras för skolans ledning. Men vad den innebär vill han ännu inte avslöja. Klart är att det inte handlar om att bygga paviljonger, eftersom det är alldeles för dyrt.

Anledningarna till att skolan ska renoveras är flera, bland annat otillräcklig ventilation och lokaler som inte fungerar med dagens pedagogik. Dessutom är idrottslokalerna för små. Men Ulrika Jardfelt som företräder föräldrarna tycker att problemen är överdrivna.

– Den har ju behövts renovas under väldigt många år, och man vill ju att det ska bli Stockholms bästa skola och så där, men den är ju inte så dåliga att man inte kan ha undervisning.

Om allt går som planerat ska skolan renoveras under 2011 för att stå klar för inflyttning årskiftet 2012-2013, Ulrika Jardfeldt skulle helst se att ombyggnationen skjuts på framtiden:

– När man har barn som går i skolan så känner man ju att om de förlorar 2-3 år av sin skoltid så är det väldigt allvarligt, men beslutsfattarna ser på längre sikt att det blir bättre för de barn som sedan kommer att gå i den här skolan. Men det är klart att vi som har barn där just nu måste ju se till att det inte blir 3-4 tappade år av skolgång.

Protesterna mot de planerade ombyggnationerna på skolan har varit många, kanske inte renoveringen i första hand utan främst beslutet att bygga två bostadshus i anslutning till skolområdet och en ny idrottshall som eleverna ska få använda under skoldagen. Båda de byggprojekten skjuts nu på framtiden i väntan på att eleverna kan evakueras.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".