Sänkta lärarlöner på Norrtäljeskola

Tvisten mellan rektorn och fastighetsägaren är löst de kan behålla sina gamla lokaler. Men för att skolan ska kunna starta på måndag måste lärarna gå med på sänkta löner och svenskläraren Sarah Ehrenborg är fortfarande osäker på skolans framtid.

– Det är ett sjunkande skepp som jag ser det han kan ju inte en betala sina lärare den lön de har skrivit på för, så det ser inte ljust ut, säger Sarah Ehrenborg.

Redan under hösten tvingades de sju lärarna på Norrtälje Fria gå ner i lön och arbetstid. Skolan hade inte fått så många elever som man hoppats på och lokalerna blev för dyra. I december sades samtliga lärare upp och fastighetsägaren sade upp lokalerna, eftersom rektorn var skyldig flera hundra tusen kronor i uteblivna hyresavgifter.

– Det har ju varit kaosartat för oss alla, vi har ju svävat i den här ovissheten under hela terminen egentligen och julen har ju varit ännu värre, säger Sarah Ehrenborg.

Först i tisdags gick kommunen in och ska nu betala skolpengen direkt till fastighetsägaren, så att skolan kan behålla sina lokaler och det är skönt, tycker Cecilia Hemtman Johansson och Rebecka Roos, som båda går i nian.

– Det känns jättebra för då kan jag fixa mina slutbetyg och gå in i gymnasiet, säger Cecilia Hemtman Johansson.

– Man behöver inte byta skola och lärarna och allt sådant där, säger Rebecka Roos.

Men än är inte tvisten löst. Lärarna går inte med på de villkor de erbjudits av rektorn, reducerad arbetstid och lön.

– Vi utgår för att vårat anställningsavtal som gäller, som vi skrev på i somras, säger Sarah Ehrenborg.

Men vad har hans sagt om ni inte går med på de här villkoren?

– Nej han har sagt att vi måste gå med på det annars funkar det inte, säger Sarah Ehrenborg.

Radio Stockholm har sökt skolans rektor utan att nå honom.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista