Vattenledningar fryser sönder i kylan

Den senaste veckans kyla har gjort att många vattenledningar har gått sönder. Storstockholms brandförsvar har bara idag gjort upp mot femton insatser vid vattenläckor.

Stefan Flod är insatsledare vid Storstockholms brandförsvar och berättar vad det är som oftast orsakar vattenläckorna.

– Anledningen till att det här sker, det är oftast då att det är brister i isoleringen. Det kan vara dåligt uppvärmda utrymmen. En klassiker är människor som åker bort och stänger av värmen eller sänker värmen för mycket hemma, säger hon.

Problemen uppstår när det bildas isproppar i rören – ispropparna spränger nämligen sönder rören och när vattenflödet sen kommer igång igen så strömmar det ut vatten ur rören. Det finns också exempel på när tjäle gått så långt ner i marken att ledningar utomhus frusit och sen har hela vattentorn tömts på vatten.När läckorna uppstår inomhus kan det bli kostsamt för den som bor eller har verksamhet där, säger Stefan Flod.

– Det kan ju vara stora värden som är hotade när det här vattnet har börjat rinna och ett behov av ett snabbt ingripande och då kommer vi dit. Men vi åtgärdar ju då den akuta skadan, så att vi får stopp på vattnet och eventuellt kan vi göra vissa åtgärder som att få bort vattnet, det värsta i alla fall.

En av insatserna som räddningstjänsten varit ute på idag var på Ringens vårdcentral på Södermalm i Stockholm, där en läcka på andra våningen gjorde att vatten forsade ner genom taket till en butik på våningen under. Vid sådana fall åtgärdar räddningstjänsten de akuta problemen, därefter blir det ett jobb för sanerings- och rörfirmor.

Kylan gör också att det blir fler utryckningar till bränder, när folk till exempel tänder levande ljus och eldar på i kaminer mer än vanligt, säger Stefan Flod.

– Många gånger så eldar man mycket mer än vad den här spisen eller kaminen är gjord för, vilket gör att man får alldeles för varmt i skorstenen med läckage i bjälklag och får brand. Det är en sak som händer väldigt mycket på vintrarna, men nästan aldrig på somrarna.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".