Elbolag rustar för att möta kylan

Elbolaget Fortum ökar beredskapen för att åtgärda strömavbrott i länet i helgen. Åtgärden görs sedan den senaste tidens kyla orsakat strömavbrott på flera håll i länet.

 I onsdags var upp mot 11 000 abonnenter i länet utan ström och senast igårkväll var drygt 1000 abbonenter i Vasastan i centrala Stockholm drabbade. Därför väljer bolaget nu alltså att ha extra personal i beredskap, berättar Carola Hjerthén kommunikatör vid Fortum.

– Vi har haft mycket problem med att det har gått en del säkringar på grund av att det har varit hög last och hård kyla, så vi har ökad beredskapen. Vi har tidigare ökat, men vi ökar den extra nu. Under helgen är de ju normalt lediga, då kan det vara svårt att få tag på personal, men nu har vi ett antal människor beredda att snabbt gå ut och laga fel, säger Carola Hjerthén.

Fortum har haft mest problem i Stockholm och Täby, men även kunder på Ornö och Dalarö har påverkats när både Fortum och Vattenfall drabbats av strömavbrott de senaste dagarna. Värst drabbat var Täby, där över 8 000 hushåll blev utan ström natten till i onsdags.

I Nockeby i västra Stockholm har cirka 180 hushåll varit utsatta för återkommande strömavbrott den senaste tiden och där bestämde sig Fortum för att igårkväll installera ett reservaggregat. Under dagen kommer fler åtgärder att vidtas i området, säger Carola Hjerthén.

– Det är just för dem vi har kört ut ett reservaggregat så att de ska ha strömmen kvar under natten och så börjar vi planera för att installera en ny transformator där också.

Den extra personal som finns i beredskap nu i helgen ska bidra till att eventuella elavbrott blir så korta som möjligt, men Fortum uppmanar också sina kunder att försöka hålla nere sin elförbrukning så mycket som möjligt. Om det blivit strömavbrott underlättar det också om utrustning som kräver mycket ström är avstängd när strömmen kopplas tillbaka.

– Det man kan hjälpa till med i ett sånt här läge det är att stänga av den typ av strömkrävande utrustning som man inte behöver använda, det vill säga torktumlare, tvättmaskin, bastu, det man kan avvakta med helt enkelt, är Carola Hjerthéns råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".