NORRTÄLJE

Fortsatt turbulent kring friskola

Konflikten kring friskolan Norrtälje Fria är ännu inte löst inför terminssarten på måndag morgon. Rektorn vill säga upp lärarna, men de kommer ändå att gå till jobbet på måndag, säger Sally Gordon, som är ombudsman på Lärarförbundet.

– De kommer att gå till skolan på måndag, men vi uppfattar situationen som turbulent och det kanske har sagts saker i hastigt mod och vi tror att det går att rätta till den här situationen, säger Sally Gordon.

Det har varit turbulent på Norrtälje Fria skola en tid. Skolan hotades av nedläggning under jullovet på grund av obetalda hyror, men tack vare att kommunen gått in och säkrat hyresbetalningarna, öppnar skolan igen på måndag. Förutsättningen är dock att lärarna går med på sänkt lön och arbetstid.

När lärarna vägrade acceptera detta blev de alla entledigade av rektorn efter ett möte igår och tvingades lämna tillbaka sina nycklar, berättar läraren Sarah Ehrenborg.

– Han har sagt att vi måste gå med på det eller så funkar det inte, vi kommer inte gå runt då, då får han försöka ta in några andra som kan gå med på de villkoren.

Då ska han alltså anställa nya lärare till på måndag?

-- Då antar jag att det får bli så, det kanske är svårt att trolla fram nya behöriga lärare så där på en kvart.

Men det blir skola på måndag för de 52 eleverna, även om det fortfarande är osäkert om de får behålla sina gamla lärare, det säger Ann S Pihlgren (M), ordförande för barn- och skolnämnden i Norrtälje kommun.

– Vi väntar och ser, men vi har en akutplan om det inte skulle fungera, då får vi ta hand om de här barnen och ungdomarna, det blir skola på måndag, men i vems regi det vet vi inte riktigt ännu.

På Lärarförbundet är man säkra på att konflikten kommer att lösas efter samtal med rektorn.

- Vi tror inte att det är några problem, de här lärarna har sin anställning och de kommer att gå till sin skola och ta hand om sina elever och vi kan föra samtal under tiden, säger Sally Gordon på Lärarförbundet.

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista