Helgöppet daghärbärge räddat

Daghärbärget Ny gemenskap ser ut att kunna fortsätta hålla öppet för hemlösa på helgen, och det trots att man före jul var rädd att tvingas stänga.

Sedan september är Ny Gemenskap det enda helgöppna daghärbärget i Stockholm, vilket har lett till överbelastning och att alla gäster inte har fått komma in.
Men efter ett möte med Stockholms stad idag är nu härbärgets föreståndare Anna Malmqvist försiktigt positiv.
- Stockholms kommun jobbar intensivt med att hitta ett annat ställe som kan ha öppet på helgerna, dom är mycket medvetna om att våra resurser inte räcker till, säger Anna Malmqvist.
På daghärbärget Ny Gemenskap har helgsituationen blivit ohållbar. I lokalen som ligger på Norrmalm får bara 75 personer vistas samtidigt, men sedan stadsmissionen har börjat stänga sina daghärbärgen på helgen blir kön att få komma in till Ny Gemenskap lång. En som fick vänta länge på mat och dusch förra helgen är Johannes.
- Det kunde varit öppet ett eller två ställen till, det hade varit bra, säger Johannes.

Får ni stå och frysa här ute då när det är fullt här på helgen?
- Ja det har hänt, säger Johannes.

Hur känns det då?
- Ja det är inte roligt, det kan ju ta hur lång tid som helst som en timme eller något sådant, säger Johannes.

Hur klarar man att bara stå och vänta i en timme i 15 minusgrader?
- Det är ju hemskt, det går inte att beskriva i ord, det är förfärligt säger Johannes.

Enligt Anna Malmqvist planerar nu Stockholms stad att öppna ett nytt daghärbärge, kanske i mars, dessutom ska Ny Gemenskap få pengar till mer personal på helgen. Men dom här uppgifterna vill Stockholms socialdirektör Gillis Hammar inte bekräfta idag. Efter fyra månader av överbelastning är iallafall Anna Malmqvist glad att nånting ser ut att hända för situationen på helgen har blivit allt värre.
- Lördag, söndag är det jätteakut, vi har varje söndag många fler som vill komma in är som vi kan ta emot, så senast i söndags tvingades vi låsa lokalerna för och det blev kö utanför, och varje gång är ett misslyckande, säger Anna Malmqvist.

reporter Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".