Färre smittas av klamydia

Allt färre svenskar smittas av den sexuellt överförda infektionen klamydia. Förra året fick drygt 37 700 personer besked om att de fått klamydiainfektion, enligt de preliminära siffrorna från Smittskyddsinstitutet. Det är en nedgång jämfört med 2008 då 42 000 personer smittades, vilket innebär att nedgången från 2007 håller i sig, rapporterar TT.

Delvis kan utvecklingen förklaras med att en viss variant av den sjukdomsalstrande bakterien har stökat till statistiken tidigare. Den muterade formen upptäcktes hösten 2006 och kunde bara hittas med en testmetod som endast ett fåtal landsting hade tillgång till då. Fyndet ledde till att laboratorieutrustningen byttes ut, många personer som hade fått beskedet att de var smittfria fick testa sig igen, med motsatt resultat.

Detta gav en skyhög siffra på över 47 000 fall år 2007, men många smittades egentligen tidigare.

Men utvecklingen skiljer sig ganska mycket mellan länen. På vissa håll verkar nedgången spegla verkligheten och Socialstyrelsen har nu tagit hjälp av forskare vid Karolinska institutet för att försöka slå fast vilka åtgärder från samhällets sida som har haft dämpande effekt på den klamydiaspridningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".