stockholm

Hovrätten prövar flickmordet i Stureby

Kammaråklagare Jakob Holmberg vill att straffen mer än fördubblas för de två 16-åringar som dömts för det uppmärksammade mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm i somras. Idag inleds den fem dagar långa rättegången mot 16-åringarna i Svea hovrätt.

Ingen ny bevisning kommer att presenteras, men åklagaren vill ändå att straffet för både pojken och flickan höjs till maxstraffet – fyra års sluten ungdomsvård.

– Jag anser att det finns flera försvårande omständigheter som höjer straffvärdet betydligt. Brottet var planerat, offret utsattes för ett svårt lidande och motivet var att hon måste plikta med livet för att de båda förövarna skulle kunna gå vidare i sin relation, säger Holmberg.

Den enda part som förklarat sig nöjd med tingsrättens dom är den 16-årige pojken. Liksom flickan dömdes han till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

Flickan som är dömd för anstiftan till mordet fortsätter att neka. Hennes advokat Jan Karlsson anser inte att hennes uppsåt är styrkt.

– Den tunga bevisningen är ungdomarnas sms-trafik och vi hoppas att hovrätten ska göra en annan analys och bedömning än tingsrätten gjorde, säger Karlsson.

Advokat Claes Borgström, som företräder pojken, är kritisk till den trend som innebär att anhöriga har synpunkter på vilket straff som ska utmätas.

– Jag har full respekt för deras känslor men tror att sorgen kan bearbetas bättre på annat sätt än genom vedergällning, säger Borgström.

TT

Mordet i Stureby

Natten till söndagen den 7 juni 2009 hittades en 15-årig flicka livlös i en skogsdunge i Stureby i södra Stockholm. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Hon hade varit på avslutningsfest för högstadiet med jämnåriga ungdomar. På morgonen greps de två 16-åringar som nu misstänks för mord respektive anstiftan till mord. Pojken erkänner dråp medan flickan förnekar uppsåt till brott.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog 15-åringen av kvävning och annat yttre våld. Motivet bedömdes vara svartsjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".