sverige

Studenter har olika lång sjukvårdspraktik

Sjuksköterskeprogrammen på landets högskolor ser olika ut, trots att de leder till samma examen och yrkeslegitimation. Tydlig blir skillnaden mellan olika sjuksköterskeprogram om man tittar på andelen verksamhetsförlagd utbildning – den så kallade praktiken.

Olika högskolor och universitet väljer att lägga in olika mycket praktik i det 3-åriga sjuksköterskeprogrammet.

Till exempel uppger Örebro Universitet att deras sjuksköterskestudenter har 26 veckors praktik medan de på Sophiahemmets högskola i Stockholm har 47 veckor. Och det här är något som upprör bland studenterna.

– Det är bedrövligt, det ska vara lika, säger Annelie Svenman från Hallstahammar.

Hon och klasskompisen Caroline Söllvander Sandell från Västerås, har precis klarat av det första studieåret av tre på utbildningen vid Örebro universitet.

– Det är ju sjuksköterskor vi ska bli, var vi än går. Man tycker utbildningen borde vara lika överallt, säger Caroline

De två sjuksköterskestudenterna är överens om att praktiken är ett viktigt inslag i deras utbildning, eftersom det är då studenterna verkligen får sätt sina nyinlästa kunskaper på prov.

Att olika lärosäten lägger in olika mycket praktik fast det är samma utbildning, som ger samma yrkeslegitimation, menar de får konsekvenser.

De tror att studenterna med mer praktik har en bättre grund att stå på och också känner sig tryggare i sin yrkesroll, när det efter examen blir dags att börja ta hand om patienterna i verkligheten.

– För det är ju ute på praktiken du lär dig. Det du läser i böckerna, det är inte samma sak som när du kommer ut i verkligheten, säger Annelie Svenman

Och sjuksköterskestudenterna får medhåll från Sveriges förenade studentkårer, SFS, som bevakar studenternas intressen runtom i landet. Enligt Klas-Herman Lundgren, ordförande för SFS, finns ett problem i att det idag inte finns någon styrning kring hur mycket praktik som ska ges på olika utbildningar.

– Praktiken blir väldigt viktig för att man ska se att utbildningen håller god kvalitet, och det är ju väldigt synd om det faktiskt visar sig att likvärdiga utbildningar skiljer sig så pass mycket åt, säger han

Men på Högskoleverket, den myndighet som regelbundet granskar högskoleutbildningarna i Sverige och som ska se till att studenterna på olika lärosäten i landet får likvärdiga utbildningar, ser man inget problem i att sjuksköterskeutbildningarna ser olika ut.

--Nej det har vi inte sett. Lärosätens måste ju också få vara självständiga i hur de utformar sina utbildningar, säger Annika Vänje, utredare på Högskoleverket.

– Det finns en nationell examensordning som övergripande beskriver vad utbildningen ska ge och vilka kunskaper studenterna ska ha. Men sedan får lärosätena själva utforma sina egna utbildningsplaner, så länge den förhåller sig till den nationella ramen som finns för en sjuksköterskeexamen, fortsätter hon.

Men sjuksköterskestudenterna Annelie Svenman och Caroline Söllvander Sandell hoppas ändå på en förändring.

– De borde ändra så att det var lika för alla. Alla utbildar sig till sjuksköterskor och då ska alla ha samma utbildning. Det ska inte spela någon roll på vilken skola man går på, säger de.

Jenny Berggren, SR Västmanland
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".